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Hunger Sharpens Wits. Good Cuisine in Hard Times keywords: anthropology - material history - food culture – recipes book
Food and cooking are no more confined in women's magazines or recipes books for single: their cultural and symbolic value added is now widely recognised. From cinema to literature, from television to dailies and reviews, anywhere food and cooking are a key topics. Most of all, food and cooking have now become a metaphor of life, the symbolic language through which any aspect of life can be seen. Who says that only rich cuisine is good? After a careful historical research Andrea Perin has collected 50 dishes taken from recipes books of the First World War. Each recipe is thoroughly commented and reveal the culture and tastes of the lower classes at the beginning of 20th century, showing how even cooking reflected the distance from the power. Between dishes and stories we discover the imaginative richness of a fancy gastronomy, invented with poor food, far from the pathetic mythology of "the genuine cuisine of the past". All 50 recipes were tested by the author himself and by his friends, so that the judgement on taste played a determining role in the choice for publication.
Andrea Perin is an architect and a museums curator based in Milan. He curates archaeology, art and anthropology exhibitions. As a hobby he studies food traditions, especially the ones of the past.
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rassegna stampa |
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Wed 23 Jun 2010 - Milanodabere.it Semplicemente |
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Wed 27 Dec 2006 - La Discussione LA FAME AGUZZA L'INGEGNO |
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Sun 01 Oct 2006 - Civiltà della Tavola Biblioteca |
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Tue 13 Jun 2006 - Gazzetta di Parma Lo Scaffale |
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Thu 08 Jun 2006 - Leggere: Tutti In Cucina |
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Sat 15 Apr 2006 - Cucina e vini La fame aguzza l'ingegno |
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Sat 01 Apr 2006 - Tuttolibri - La Stampa Fame, il commensale che si sedeva a tavola |
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Sun 26 Mar 2006 - Il Giornale La fame aguzza l'ingegno |
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Sun 26 Feb 2006 - Cronache de L'Indipendente Cucina buona in tempi difficili |
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Wed 15 Feb 2006 - Il Gambero Rosso Come difendersi dal cattivo gusto |
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Sat 11 Feb 2006 - Io donna Tempi difficili |
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Fri 03 Feb 2006 - Il Giornale Le vie del latte di Camporesi e le ricette della Grande Guerra |
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Sat 31 Dec 2005 - Il Secolo XIX A tavola con i nonni |
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Sun 18 Dec 2005 - Il Manifesto Assagiro del mondo |
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Wed 14 Dec 2005 - La Repubblica Poveri ma buoni |
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Thu 24 Nov 2005 - Internazionale La fame aguzza l'ingegno |
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eventi |
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Mercoledì 14 dicembre 2005 - Presentazione di LA FAME AGUZZA L'INGEGNO - Milano, Circolo ARCI Matatu |
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Giovedì 9 febbraio 2006, ore 19 - Presentazione di LA FAME AGUZZA L'INGEGNO - Milano, Caffé Letterario |
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Venerdì 17 febbraio 2006 ore 21 - Presentazione (e degustazione) di LA FAME AGUZZA L'INGEGNO - Grumello del Piano (BG), Circolo Arci |
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Martedì 25 maggio ore 18 - Presentazione di LA FAME AGUZZA L'INGEGNO - Milano, Feltrinelli Baires |
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8-10 giugno 2006 - Marina Café Noir '06 - Festival di letterature applicate - Cagliari (quartiere Sa Marina) e Provincia |
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3-4 giugno 2006 - Cucine Letterarie - Massenzatico (Reggio Emilia) |
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Sabato 24 giugno 2006 - Presentazione di LA FAME AGUZZA L'INGEGNO - La Scighera, Milano |
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sabato 14 ottobre 2006 ore 18 - La cultura del cibo - Milano, Libreria Utopia |
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Lunedì 9 ottobre 2006, ore 22 - Radio Bandita presenta: LA FAME AGUZZA L'INGEGNO - La Scighera, Milano, Bovisa |
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Lunedì 16 ottobre 2006 - Presentazione di LA FAME AGUZZA L'INGEGNO - Ass. Amici della Cucina Cremonese, Corte dei Frati |
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Domenica 17 giugno 2007 - Aperitivo, cena e presentazione di LA FAME AGUZZA L'INGEGNO - Eterotopia, San Giuliano Milanese (MI) |
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Venerdi 16 Novembre 2007 H 21.00 - Presentazione di La Fame aguzza l'ingegno - Saronno (VA), Associazione culturale Isola che non |
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23 novembre 2008 - presentazione La Fame aguzza l'ingegno - Milano - Loggia dei mercanti |
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29 giugno 2010 - ore 20.00 - La fame aguzza l'ingegno - Milano |
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